11 juni 2024

DiscusCie discussieavond ‘Wat is de toekomst van insecten in de agrarische sector?’

Op woensdag 5 juni organiseerde de DiscusCie in samenwerking met NZV een discussieavond. De avond ging over de vraag of insecten in de toekomst van nut kunnen zijn als voedsel en/of diervoeder.

Noud Janssen, voorzitter van de NZV, was vanavond aanwezig om de avond te modereren. Na een korte introductie werd het woord gegeven aan onze 3 gastsprekers. De eerste spreker was Natasja Gianotten. Momenteel is zij onderzoek- en projectleider bij Wageningen Livestock Research. Ze gaf ons informatie over de praktische kant van het kweken van insecten: de insectensoort, de omstandigheden waaronder ze worden gekweekt en verschillende uitdagingen bij het kweken van insecten.

Onze tweede spreker was Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan Wageningen Universiteit en Research. Hij gaf interessante inzichten over het gebruik van insecten en hun bijdrage aan meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen.
Na een korte pauze gaf de derde spreker, Martijn van Loon, interessante inzichten op het gebied van Welzijn. Martijn van Loon is een onderzoeker die zich bezighoudt met ethische aspecten van het kweken van insecten. Hij vertelde niet alleen over bepaalde implicaties voor de welvaart, maar benadrukte ook dat de nadruk meer op de ontwikkelingslanden zou moeten liggen, waar armoede nog steeds een groot probleem is, in plaats van op de ontwikkelde Europese landen.

Daarna startten we met een interessante paneldiscussie waarin zowel het publiek als de sprekers kritische vragen stelden en interessante inzichten gaven. Na de paneldiscussie kon iedereen onder het genot van een lekker drankje nog even napraten over zijn mening, waarna de avond ten einde kwam

Wij willen de sprekers en het publiek bedanken voor hun komst naar deze avond en hun actieve deelname aan de discussie

Onze sponsoren