12 april 2023

Uitnodiging Discussieavond Dierwaardige Veehouderij van “De Veetelers” & NZV

Na een succesvolle discussieavond twee weken geleden is de DiscusCie weer terug met een nieuwe interessante avond! Op 18 april organiseert de DiscusCie samen met NZV een discussieavond met als thema: “Convenant dierwaardige veehouderij”. Tijdens de komende discussieavond zullen de gastsprekers vertellen over de huidige situatie in de Nederlandse veehouderij is en wat er gaat veranderen door het Convenant dierwaardige veehouderij.

Het Convenant dierwaardige veehouderij moet meer invulling geven aan de verandering van de Wet Dieren, door een amendement van de Partij van de Dieren. Zij streven naar een veehouderij waarin het welzijn en de gezondheid van de dieren het uitgangspunt is. Een belangrijk aspect daarvan is, dat dieren niet moeten worden aangepast aan het huisvestingssysteem, maar het huisvestingssysteem aan het dier. Deze grote wetswijziging zal natuurlijk veel vragen oproepen, zoals: Zal dit leiden tot een verbod op het onthoornen van kalveren en het couperen van staarten bij varkens? Of, hoe zal dit de Nederlandse veehouders treffen?

Locatie: FORUM zaal B0521+B0525, Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Voertaal: Engels

Dinsdag 18 april mogen we 4 geweldige gastsprekers ontvangen:

  • Fleur Hoorweg: Onderzoeker Diergezondheid en Dierenwelzijn bij Wageningen Livestock Research. Zij is momenteel projectleider van het project Concretisering principes dierwaardige veehouderij.
  • Bart-Jan Oplaat: De voorzitter van de “Nederlandse vakbond Pluimveehouders”. Dit is een organisatie die de belangen van de pluimveehouders behartigt. Daarnaast is hij zelf pluimveehouder.
  • Bas Rodenburg: Hoogleraar Dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de studie van gedrag en welzijn van landbouwhuisdieren.
  • Annechien ten Have – Mellema: Varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer in Beerta. Zij was van 2004 tot 2012 voorzitter van de afdeling Varkenshouderij bij LTO Nederland en is zeer actief in raden en organisaties op het gebied van landbouw.

Programma
19.00 h: Inloop
19.15 h Start van de avond
19.20 h Fleur Hoorweg
19.40 h Bart-Jan Oplaat
20.00 h Korte pauze
20.10 h Bas Rodenburg
20.30 h Annechien ten Have – Mellema
20.45 h Korte pauze
21.05 h Paneldiscussie
21.45 h Eindtijd
tot 22.30 h: Verder discussiëren met hapjes & drankjes

Aanmelden
Wanneer je deze avond wilt bijwonen, schrijf je dan in! Als je je inschrijft voor de avond, zou het zeer gewaardeerd worden als we allemaal deelnemen aan de discussie, omdat dit de avond interactiever maakt. U kunt zich zelf aanmelden voor de via deze link: https://forms.gle/XykXLsurbcUFxiSx7. Vul de sheet in met uw volledige naam en eventuele aanvullende informatie. U bent welkom vanaf 19:00 uur en om 19:15 uur gaan we officieel van start met de discussieavond! We mogen drank en eten serveren. Je mag echter ook je eigen drinken en eten meenemen. U wordt opgewacht en naar de zaal geleid. We hopen jullie allemaal snel te zien op dinsdag 18 april!

Onze sponsoren