9 november 2022

EVEN VOORSTELLEN: NZV-bestuurslid Marco Bink

De komende tijd stellen we graag de bestuursleden van NZV voor. Vandaag NZV-bestuurslid Marco Bink. Marco is in 2015 tijdens het Lustrum van de NZV lid geworden. Begin 2017 is hij door toenmalig NZV-bestuurslid Henry van den Brand gevraagd voor het bestuur en tijdens de Algemene Ledenvergadering in november 2017 is hij tegelijk met Lenny van Erp in het bestuur gekomen.

Marco heeft Zoötechniek gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en is in 1993 afgestudeerd. In 1998 is hij gepromoveerd op een onderzoek naar het opsporen van genen bij melkvee. Tijdens dit onderzoek heeft hij gewerkt aan een nieuwe statistische aanpak om complexe data te analyseren om daarmee associaties te vinden tussen genen en productiekenmerken bij melkvee. Na zijn promotie is hij aangesteld bij het Wageningen University & Research Centre als onderzoeker. De eerste paar jaar heeft hij zowel voor plant als voor dier gewerkt en in 2001 is hij volledig geswitcht naar plant genetica, daar heeft hij tot 2015 gewerkt. Daarna begon het te kriebelen of hij hiermee verder wilde of dat hij toch iets anders wilde proberen. Marco kwam via een congres en via de NZV weer terecht in de dierenwereld. Hij vond in 2016 een nieuwe uitdaging bij Hendrix Genetics waar hij nu werkt als teamleider Genetica & Genomica en ging zo van de academische wereld naar het bedrijfsleven. Binnen de R&D-afdeling pakt hij interne en externe projecten op die de genetische aanleg van varkens, legkippen, kalkoenen, zalm, forel en garnalen nauwkeurig voorspellen.

Nadat Marco van plant naar dier was geswitcht, miste hij het netwerk van dierwetenschappers en dacht dat NZV een goede start zou zijn om het netwerk weer op te zoeken. Dit beviel zo goed en hij kwam zoveel bekenden tegen dat hij daardoor nog meer NZV-activiteiten heeft bezocht. Binnen NZV zet hij zich in voor relevante en interessante bijeenkomsten die een brede NZV-doelgroep aanspreekt. Van het bedenken, voorbereiden tot uitvoeren van leerzame én inspirerende activiteiten. Volgens Marco heeft NZV een divers netwerk van jong tot oud en het laat je breder kijken dan alleen je eigen zakelijke blikveld. NZV geeft de gelegenheid om je ideeën te toetsen en je mening te vormen en bij te stellen. Marco zag in het begin vooral gepensioneerden en studenten op de bijeenkomsten afkomen, maar ziet de laatste jaren een mooie verdeling in de verschillende leeftijdsgroepen. Door corona waren fysieke bijeenkomsten een tijd niet mogelijk en hij denkt dat het voor sommige leden een drempel is om weer naar bijeenkomsten toe te komen. Hij benadrukt dat het goed is om elkaar weer fysiek te ontmoeten en te netwerken. Hij nodigt dan ook iedereen uit voor de interessante activiteiten die regelmatig op de NZV-website worden geplaatst.

In zijn vrije tijd loopt hij graag hard tot aan marathons toe en daarnaast is hij actief bij een voetbalclub zowel als speler, scheidsrechter en coördinator. Ook werkt hij graag in de tuin.

Onze sponsoren