21 juni 2022

NZV excursie Prins Petfood op 17 juni

Afgelopen vrijdag 17 juni organiseerde de NZV een excursie naar Prins Petfoods in Veenendaal. Prins is een familiebedrijf, opgericht door meneer Verkade en bestaat al meer dan 60 jaar. Prins Petfood richt zich op diervoeding voor de hond en kat. De naam Prins is dan ook ontstaan door honden in Afrika, deze Afrikaanse honden hebben een erg trotse uitstraling. Tijdens de rondleiding in het bedrijf – die uit meerdere grote gebouwen bestaat – werd er veel verteld over hoe Prins te werk gaat. Wat meteen opviel is de openheid over de producten die ze produceren.

Kwaliteitscontroles
Het bedrijf valt op door de vele kwaliteitscontroles die ze hanteren, om zo tot een optimaal product te komen. Door het gehele bedrijf hangen borden en posters over deze controles. Eerst worden de grondstoffen die binnenkomen gecheckt, vervolgens wordt de productie in gang gezet met tussendoor wat steekproeven, waarnaar het eindproduct ook nog eens gecontroleerd wordt. Sinds 2006 zijn ze ook in het bezit van een gecertificeerd laboratorium, wat vrij uniek is in deze sector. Wanneer het eindproduct klaar is, dan blijft het product nog minimaal 3 dagen en maximaal 4 tot 6 weken in een grote loods op het terrein ‘rusten’. Tijdens deze rusttijd stabiliseert het product zich nog enigszins.

Opvallend is dat pellets en brokken niet vacuüm worden verpakt, maar worden ‘geflushed’ met stikstof. Hierdoor krijgen bacteriën weinig tot geen kans om te groeien, waardoor het product langer houdbaar blijft.

Duurzame verpakkingen
De grootste uitdaging voor Prins op dit moment is om de duurzaamheid van de verpakkingen te verhogen. Het bedrijf streeft ernaar om in 2025 alleen nog maar recyclebare verpakkingen te gebruiken voor de circa 140 producten die zij leveren. Voor biologisch afbreekbare verpakkingen ligt nog geen plan, omdat er altijd een plastic laag nodig zal blijven tegen het vet uit het voer. Ondanks dat Prins al bijna 60 jaar bestaat, spelen zij nog steeds in op de behoeftes van de huidige generaties. Zo zijn ze ook bezig met het ontwikkelen van vegetarisch hondenvoer.

Voeding & gedrag bij de hond en kat
Op het einde van de middag werden er drie interessante lezingen gegeven met betrekking tot voeding en gedrag in honden en katten. De drie sprekers werkten vanuit Wageningen University & Research. Zo sprak Guido Bosch vanuit de vakgroep Animal Nutrition over honden- en kattenvoer, Bonne Beerda vanuit Behavioural Ecology over het gedrag van honden en PhD studente Evelien Bos over de verteerbaarheid van bepaalde nutriënten in katten. Er was achteraf nog genoeg ruimte voor vragen en discussies, die deze middag zeker tot een succes maakten!

Onze sponsoren