7 maart 2019

Discussieavond i.s.m. “De veetelers” & NZV

Op donderdag 7 maart heeft de Discussiecommissie van studievereniging “De Veetelers” in samenwerking met de NZV een discussieavond georganiseerd. Het thema van de avond was lab- en proefdieren. De dagvoorzitter was Jan van der Valk, directeur van het 3Rs Centre Utrecht Life Sciences. Dit centrum onderzoekt hoe dierproeven kunnen worden verminderd en verbeterd.

De sprekers van de avond waren Debby Weijers, hoofd van de Nederlandse organisatie “Proefdiervrij”, en Tineke Coenen, die deel uitmaakt van een consultancy bureau over proefdiergebruik en lid is van de Animal Experiment Committee (DEC) van Wageningen University & Research. In het eerste deel van de avond onderbouwden de sprekers hun mening over het gebruik van dieren in proeven en experimenten en hoe dit in de toekomst mogelijk gaat veranderen.

Gedurende het tweede deel van de avond was er ruimte voor vragen en discussie. Er was een goede interactie tussen de sprekers onderling en het publiek. Onderwerpen die langs kwamen waren bijvoorbeeld het gebruik van dieren in het onderwijs en de vraag of experimenten die bedoeld zijn om het welzijn van dieren te verbeteren, zoals bijvoorbeeld de fistel koeien in Carus, ook vervangen kunnen en dienen te worden door in vitro-modellen. Na de discussie was er tijd voor een praatje onder het genot van een hapje en drankje.

Onze sponsoren