Nederlandse Zoötechnische Vereniging (NZV)
De Nederlandse Zoötechnische Vereniging (NZV) is in 1930 opgericht met het accent meer op de fokkerij dan op de diervoeding, met destijds 61 leden. Tegenwoordig organiseert de NZV jaarlijks een hoop activiteiten, waaronder excursies, discussieavonden met Studievereniging “De Veetelers”, Inspiration Dinners, een jaarlijkse ledendag en overige bijeenkomsten. Dit alles om het netwerk te stimuleren en kennis uit te wisselen voor iedereen die zich bezighoudt met vraagstukken op het terrein van dier-mens-omgeving. Onze leden richten zich al lang niet meer alleen op landbouwhuisdieren. Visteelt en gezelschapsdieren behoren dan ook tot aandachtsgebieden van NZV.
Studerende en afgestudeerde studenten van dier-gerelateerde HBO opleidingen, Dierwetenschappen, Diergeneeskunde en werkende in de sector kunnen zich aansluiten bij de vereniging. Het merendeel van de ruim 500 leden van de NZV heeft Zoötechniek, Veeteelt of Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit gestudeerd. Ook HBO-ers van dieropleidingen en Dierenartsen zijn van harte welkom bij de NZV.
Doelstelling van de vereniging
NZV is hét platform voor vraagstukken op het terrein van dier, mens en omgeving en daarmee informatie te delen, kennis uit te wisselen en onze blik te verruimen over actuele en toekomstige thema’s in het veld.
Bestuur van de NZV
Het bestuur bestaat uit 7 leden, waaronder de voorzitter, secretaris en penningmeester. In het bestuur is de voorlichter extern van het bestuur van Studievereniging “De Veetelers” vertegenwoordigd, waardoor er een nauwe band gegarandeerd is tussen NZV en “De Veetelers”.
Het zittingstermijn van bestuursleden is 4 jaar met uitzondering van voorlichter extern van het bestuur van Studievereniging “De Veetelers”, deze persoon heeft een zittingstermijn van 1 jaar. Het bestuur draagt potentiële nieuwe bestuursleden voor, maar de Algemene Ledenvergadering kiest uiteindelijk de bestuursleden. Het bestuur vergadert zo vaak als nodig is, met een minimum van 6 keer per jaar. Bij interesse in de verenigingsstukken, contact het bestuur via info@nzvnet.nl.
Samenstelling bestuur
Klik op de foto’s voor meer info.
Britt de Winter
Britt de Winter
In maart 2022 ben ik lid geworden van de NZV en op de ledendag van 2 november 2023 ben ik lid geworden van het bestuur. Ik zit in het vierde jaar van Animal Sciences aan de Wageningen Universiteit en ik ben bezig met mijn bachelor Thesis binnen de vakgroep Adaptation Physiology (ADP). Over een half jaar mag ik aan mijn master beginnen.
Het komende jaar wil ik me inzetten om de naamsbekendheid van NZV verder te verhogen onder de studenten. Ik ben van mening dat NZV een belangrijke rol speelt voor de studenten om een netwerk op te bouwen en contacten op te doen binnen het vakgebied. Daarom is het van belang dat studenten weten van het bestaan van NZV zodat ze hun netwerk kunnen verbreden, maar ook wellicht een toekomstige werkgever ontmoeten tijdens een van de bijeenkomsten. Het is daarom waardevol voor studenten om in contact te komen met het bedrijfsleven en op die manier connecties op te bouwen. Sparren, discussiëren en kennis uitwisselen is de toegevoegde waarde van NZV bijeenkomsten. Ook voor de NZV zijn de studenten belangrijk, de studenten zijn de toekomst en hebben een frisse blik op actuele vraagstukken.
Ir Noud Janssen
Ir Noud Janssen
Noud Janssen (62) heeft Limburgse roots en ontdekte de wereld toen hij als 1stejaars-student in 1976 in Wageningen zijn studie startte. In 1984 studeerde hij af in het vak dierwetenschappen en marketing. Back to Limburg als pluimveespecialist bij de mengvoer coöperatie Landbouwbelang in Roermond. Momenteel onderdeel van Agrifirm.
Vanaf 1990 combineerde hij het praktisch pluimveehouden met diverse bestuurlijke taken en het opzetten van projecten. Het “zuivere ei” project waarbij de pluimveemest opgewaardeerd werd om als meststof in Frankrijk te gebruiken, met mais als retourvracht was in de jaren negentig al Europese kringlooplandbouw.
In 2004 was hij als voorzitter LLTB ook landelijke LTO-Nederland bestuurder. Ruimte voor agrarisch ondernemerschap en een podium voor de innovatieve agrarische sector stond hoog in het vaandel tijdens de 10-jarige bestuurlijke loopbaan. Het vormgeven van de topsector AgroFood landelijk en het realiseren van de Floriade 2012 regionaal waren 2 mooie hoogtepunten!
Op dit moment is Noud Janssen voorzitter van de onafhankelijke brancheorganisatie Agrivaknet waar 600 bedrijfsadviseurs/erfbetreders lid zijn. Adviseurs die bij de boer aan de keukentafel zitten en met de voeten “in de klei” staan.
Daarnaast is hij mede-initiatiefnemer van KipvanOranje/HubOranje! Een innovatieplatform voor agrarische ondernemers die circulair, duurzaam en korte keten denken en handelen met als uitgangpunt een fairshare verdienmodel! Een podium geven nationaal en internationaal voor deze boeren, met de Floating Farm in Rotterdam als focusproject, innovatie-lab en voorbeeld voor circulaire landbouw, veehouderij in het bijzonder.
Voorzitterschap van NZV sinds november 2015 voelt als weer thuiskomen in Wageningen.
Noud Janssen woont samen met Carmen van Dam in het Gelderse Brummen, heeft 3 kinderen en geniet van zijn 5 kleinkinderen.
Bestuurslid sinds november 2015
Dr ir Lenny van Erp-van der Kooij
Dr ir Lenny van Erp-van der Kooij
Geboren in Den Haag en opgegroeid in Heemstede was de overgang naar het Wageningse nogal een cultuurshock, maar dan wel een hele leuke. Ik kwam terecht tussen de boerenzonen en voelde me daar al snel helemaal thuis. Na mijn afstuderen in 1995 werkte ik een jaartje bij de WUR als assistent/docent bij de afdeling epidemiologie en daarna bij de Productschappen Vee, Vlees en Eieren als beleidsmedewerker voor de scharrelvarkensregeling. In Utrecht werkte ik als docent-onderzoeker bij de Faculteit Diergeneeskunde, afdeling Landbouwhuisdieren en promoveerde in 2003 op ‘Coping styles in fattening pigs’, waarbij ik vooral gekeken heb naar individuele verschillen tussen varkens onder praktijkomstandigheden.
Na mijn promotie stapte ik over naar de HAS Hogeschool in Den Bosch, waar ik als docent-onderzoeker en sinds 2016 als lector Precision Livestock Farming aan het werk ben. Ik hou me vooral bezig met projecten en onderwijs rondom data en technologie in combinatie met gezondheid en welzijn van dieren.
Ik trouwde met jaargenoot Ton, we kregen twee mooie zoons en we wonen alweer een hele tijd met veel plezier in Kesteren. Ik geniet van de tuin met de moestuin, de kas en een paar kippen, ik fiets graag (MTB/race) en ik ga wekelijks paardrijden en stijldansen.
Bestuurslid sinds november 2017
Celine Huiskamp MSc
Celine Huiskamp MSc
Zoals veel studenten Dierwetenschappen kwam ik in Wageningen terecht, omdat ik uitgeloot was voor Diergeneeskunde. Maar al gauw vond ik de studie Dierwetenschappen zo leuk, dat ik ben blijven ‘hangen’ in Wageningen. Mijn interesses lagen bij kwantitatieve veterinaire epidemiologie en economie en ik kon moeilijk kiezen tussen beide. Dus na mijn bachelor heb ik besloten om tegelijkertijd een master in Economie en een master in Dierwetenschappen te volgen. Ondanks dat ik het heel erg naar mijn zin had bij de WUR en in Wageningen merkte ik al gauw dat het onderzoeksleven niet bij mij paste. Ik wilde graag mijn kennis inzetten in het bedrijfsleven.
Tijdens mijn laatste maanden van mijn studie ben ik mijn huidige werkgever tegen gekomen, Subsidiefocus, waar ik sinds 2017 werkzaam ben. Binnen Subsidiefocus houdt ik me bezig met de begeleiding van subsidietrajecten voor bedrijven uit de gehele Agribusiness. Dit kan dus variëren van bedrijven uit de diervoedingsindustrie tot aan bedrijven in de voedselverwerking, maar ook bedrijven die machines of verpakkingen ontwikkelen voor de voedselketen. Naast het continue bezig zijn met innovatie vind ik het leukste aan mijn werk om mensen te verbinden. En dit hoop ik ook binnen het NZV netwerk te mogen doen.
Dr ir Sonja de Vries
Dr ir Sonja de Vries
Ik ben geboren en getogen in het westen van het land maar voor mijn studie Dierwetenschappen naar Wageningen gekomen. Naast mijn studie ben ik actief betrokken geweest bij het Veetelersbestaan in het Bestuur en in diverse commissie. Na mijn studie ben ik blijven hangen voor promotieonderzoek bij de leerstoelgroepen Diervoeding en Levensmiddelentechnologie. Hierbij heb ik mij gericht op de effecten van voertechnologie en enzymen op de afbraak van vezels uit bijproducten in varkens en kippen. Hierna heb ik een kort uitsapje van enkele jaren naar het bedrijfsleven gemaakt maar de uitdagende academische wereld bleef lonken.
In 2015 ben ik daarom terug gekomen bij de leerstoelgroep Diervoeding, Wageningen University & Research. Als universitair docent geef ik onderwijs en doe ik onderzoek op het gebied van voeding en vertering in (met name) varkens en kippen. Dit omvat onderzoek naar grondstoffen- en voederwaardering, voedertechnologie en enzymen, en verteringsprocessen, vaak met speciale aandacht voor vezelrijke bijproducten en hun rol in de circulaire landbouw.
Ik woon in Wageningen geniet volop van de omgeving tijdens het wandelen met de hond, hardlopen en mountainbiken (en sinds kort ook op de racefiets).
Dr ir Marco Bink
Dr ir Marco Bink
Lange tijd was de NZV voor mij “bekend van verre en verre van bekend” totdat ik me tijdens de lustrumbijeenkomst in november 2015 liet onderdompelen in een groot netwerk van bekende studiegenoten. Het prettige gevoel van thuiskomen. Na mijn veefokkerij promotieonderzoek heb ik ruim 15 jaar met plezier gewerkt bij de WUR op het grensvlak van statistiek, genomics en plantenveredeling. Sinds maart 2016 werk ik bij Hendrix Genetics. Vanuit de centrale onderzoeksafdeling in Boxmeer geef ik support aan collega’s die de internationale fokprogramma’s in kalkoen, legkip, varken, forel en zalm draaien. De activiteiten van de NZV bleken waardevol om hiaten in mijn netwerk en kennis van de dierlijke eiwit sector te dichten. De vraag om zitting te nemen in het bestuur kwam onverwacht maar op een goed moment en ik pak met plezier deze handschoen op.
Samen met Agnes en drie voetballende dochters woon ik op een mooie plek in het Wageningen en ik vind het heerlijk om al hardlopend de afwisselende omgeving waar te nemen.
Bestuurslid sinds maart 2017
Ir Han van der Broek
Ir Han van der Broek
Han is in 1994 afgestudeerd in Wageningen, waarna hij van 1995 tot 2012 woonachtig was in Praag en Singapore. NZV stond al die tijd simpelweg niet “op de radar”. Maar, vanaf het lustrum symposium in 2015 kwam daar verandering in. Han is eind 2019 in het bestuur van de NZV begonnen en ook maar meteen in de lustrum commissie gestapt, nadat hij in de daaraan voorafgaande jaren geregeld bij NZV-activiteiten was geweest en de informatie-uitwisseling, gezelligheid en meerwaarde van dit netwerk begon te waarderen.
Sinds zijn studie Veevoeding is Han zijn hele carrière actief geweest in de internationale diervoeder industrie. In 2018 is hij als zelfstandige begonnen en doet nu aan consultancy, business development en distributie van innovatieve nutritionele diervoederadditieven, met nog steeds een sterk internationale focus op met name Europa en Azië.
Zijn advies voor iedereen die in de sector actief is: word lid van de NZV, omdat en opdat het een uitstekende netwerkfunctie kan vervullen, waar je ook nog eens wijzer van wordt.
Bestuurslid sinds november 2019
Historie NZV
1930
De NZV is opgericht. Het accent lag bij de nieuwe Zoötechnische Vereniging echter meer op de fokkerij dan op de diervoeding. De eerste voorzitter was ir. W. de Jong, Rijksveeteeltconsulent voor Gelderland.
1931
De NZV begon met 61 leden, voornamelijk stafleden van de veeteeltafdelingen van de Landbouwhogeschool en de Veterinaire Faculteit, veeteeltconsulenten en functionarissen van stamboeken, e.d. Aanvankelijk werden de voordrachten gepresenteerd in het kader van de jaarlijkse Landbouwweek in Wageningen.
1933-1937
De NZV houdt bijeenkomsten in verschillende regio’s, vaak gecombineerd met bepaalde evenementen (grote tentoonstellingen e.d.), in Leeuwarden, Groningen, Utrecht, Enschede en Den Haag.
1939
De NZV neemt deel aan het IVe Internationale Veeteeltcongres in Zurich. Niet minder dan 14 bijdragen werden ingediend en de Nederlandse delegatie bestond uit meer dan 50 personen; in totaal werden 158 papers ingediend en waren er ruim 1000 deelnemers. Op dit Congres werd ook besloten tot oprichting van een internationale zoötechnische vereniging, waarbij ir. H.G.A. Leignes Bakhoven, inmiddels Inspecteur Veeteelt- en Zuivelwezen bij de Directie van de Landbouw, een actieve rol speelde. Door het uitbreken van de tweede wereldoorlog kon dit echter vooreerst geen doorgang vinden.
1946
De activiteiten van de NZV werden, na de oorlogsonderbreking, hervat. Met enthousiasme en een groeiend ledental, wat in enkele jaren opliep tot 150. De organisatie van ‘veeteeltdagen’ in het kader van de Landbouwweek-Wageningen werd hervat. Daarnaast werden weer lezingen gehouden in combinatie met de algemene vergadering, zoals dit ook nu nog gebeurt.
1947-1948
Binnen de NZV kregen internationaal gerichte activiteiten een zwaarder accent, in het bijzonder toen de oprichting en de statuten van de Europese Zoötechnische Federatie (E.A.A.P.) werden voorbereid. De betrokkenheid van de NZV bij de Europese Federatie was in die jaren intensief.
1955
De NZV viert haar 25-jarig bestaan.
1966
In verband met de sterk achteruitlopende belangstelling voor de landbouwweek, wat overigens niet gold voor de veeteelt, pluimvee- en zuiveldagen, werd deze na 1966 niet langer voortgezet. In dat jaar was de veeteelt- en zuivel-dag nog als enige overgebleven. Nadien organiseerde de NZV zelf de studiebijeenkomsten die hiervoor in de plaats kwamen. Na 1968 kreeg dit de vorm van een zogenaamde ‘open veeteelt-dag’, waarbij een bezoek aan een instelling binnen de interessesfeer wordt gebracht. Absolute topper in dit opzicht was in 1968 de studiedag over de technische aspecten van het grotere melkveebedrijf, toen de zaal te klein bleek voor de 300 bezoekers.
1970
De veranderingen in de Nederlandse veeteelt voltrokken zich in de zeventigerjaren gelijktijdig op een zeer breed veld. De NZV kenmerkt zich in deze periode door een sterk toenemend ledental en een grote belangstelling voor de studiedagen, met doorgaans tussen de 200 en 300 personen.
1980
De NZV viert haar 50-jarig jubileum.
2005
De NZV viert haar 75-jarig jubileum met 150 leden, nieuwe leden en het bestuur van Studievereniging “De Veetelers” in De Westerbouwing te Oosterbeek.
2010
De NZV viert haar 80-jarig jubileum met een debat met als thema: “Perspectief voor veehouderij in onze samenleving; draag bij aan een nieuwe koers”.
2015
De NZV vierde op 5 november 2015 haar 85-jarig bestaan. Het lustrumsymposium, wat gehouden werd in Hotel de Wageningsche Berg, had als thema: ‘De rol van de veetelers over de hele wereld’.