24 januari 2022

Geslaagd NZV Lustrum

Na een jaar uitstel kon de Nederlandse Zoötechnische Vereniging op 4 november 2021 dan toch haar 90ste verjaardag vieren middels een fantastisch Lustrum Symposium, met als thema “De Veeteler Draait Door”. Wie had voor corona kunnen bedenken hoe toepasselijk dat thema zou zijn geweest!

Ruim 100 deelnemers kwamen naar het WICC in Wageningen om deel te nemen aan een interessant programma en aansluitende netwerk borrel en diner.

Na een welkomstwoord van onze voorzitter, Noud Janssen, nam Gijs Weenink als dagvoorzitter het programma over en introduceerde hij Bas Haring als key note speaker.

Bas Haring gaf een inspirerend verhaal over hoe we in gesprekken met andersdenkenden bewust moeten zijn van onze eigen ‘ethische bril’ en die van de gesprekspartner. Drie vormen van ethiek kwamen daarbij ter sprake: die van de gevolgen-ethiek, de plicht-ethiek en de deugd-ethiek. De meeste dierwetenschappers/ NZV-ers kijken naar de wereld vanuit de gevolgenethiek en dat maakt het lastig communiceren met andersdenkenden met een andere ethische bril.

Na deze heldere uiteenzetting van Bas volgden de workshops, waarbij elke deelnemer 2 van de 3 workshops kon bijwonen. Ira van Eelen en Rob Morren spraken over de toekomst van kweekvlees, Marc Jansen en Eric van der Sommen over de verschillende standaarden voor één schap, en Roel Jongeneel en Hidde Boersma presenteerden hun beider visies over lokale en globale kringlopen.

Het officiële programma werd afgerond met dat waar Gijs Weenink goed in is. Een Lagerhuisdebat, waar de deelnemers een flink aantal stellingen voor de voeten geworpen kreeg en letterlijk al lopend door de zaal hun stem moesten uitbrengen, voor of tegen de desbetreffende stellingen.

Uiteraard was er tussen alle programmaonderdelen door ook voldoende tijd en ruimte om te netwerken tijdens de pauzes, de borrel en het afsluitende diner.

Namens alle aanwezigen, wil het NZV-bestuur de lustrum commissie nogmaals hartelijk bedanken voor hun inzet (verspreid over 2 jaar) waardoor dit mooie evenement dit jaar toch nog heeft kunnen plaatsvinden.

NZV Lustrum commissie 202One: Gerrianne Jansen, Eline de Boer, Vivienne Huetink, Ellen van Herk, Joost Sparla en Han van der Broek

 

 

 

Onze sponsoren