19 april 2018

Inspiration dinner ‘De kansen van de verschillende runderrassen in de natuur-inclusieve veehouderij’

Ruim 40 deelnemers schoven aan tafel op 19 april voor een Zeldzaam Lekker menu en om te debatteren over de kansen van de verschillende runderrassen in de natuur-inclusieve veehouderij. De NZV organiseerde deze avond met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

We waren te gast op biologische boerderij Veld en Beek van Jan Wieringa, houder van het zeldzame blaarkopras. Jan deed het welkomstwoord en lichte zijn visie toe. Onder leiding van Sipke-Joost Hiemstra van CGN werd de discussieavond vervolgd met de invalshoeken van 3 sprekers. Richard Crooijmans (WUR) nam ons mee in de domesticatie van de runderen en de verandering van het genetische materiaal van oerrund tot moderne koe. Maurits Tepper (biologisch blaarkopboer in Drenthe) volgde verrassend met olie en de mogelijke schaarste daaraan in de toekomst om het economisch perspectief van dubbeldoelrassen over te brengen. Tot slot liet Sijne van der Beek (CRV), met beelden van Fleckvieh in de alpenweides, Jerseys op Texel en kruislingen van Holstein x Gir op Brazilië zien dat er veel rassen en kruisingen in het natuur-inclusieve landschap én in de gangbare landbouw passen.

De discussie ging vooral over het verdienmodel en de rol van maatschappij en overheid, om verantwoordelijkheid te nemen voor de instandhouding van de genetische voedselbronnen. Want het is zeker geen taak van de boeren alleen. Voor hen geldt dat de passie voor de dieren uitgangspunt moet blijven!

Onze sponsoren