7 december 2017

Inspiration dinner ‘Zonder veehouderij geen circulaire economie’

In de Jachthoeve te Wekerom heeft donderdag 7 december 2017 het NZV Inspiration Dinner met het thema ‘Zonder veehouderij geen circulaire economie?!’ plaatsgevonden. Op deze bijzondere, maar niet even makkelijk te vinden, locatie werd de avond begonnen met het verwelkomen van alle gasten en een amuse. Hierna werd het voorgerecht geserveerd, een soep met stokbrood met kruidenboter.

Tijdens het voorgerecht nam Imke de Boer, de moderator van de avond, het woord. Zij gaf een korte, duidelijke inleiding op het onderwerp waar zij als onderzoeker tevens aan werkt. Hierna heeft de eerste spreker, Karel van der Velden, zijn verhaal gedaan vanuit het perspectief van Nijsen-Granico. Het verwerken van reststromen van de humane voedingsindustrie in feed is besproken, waarbij naar voren kwam dat wellicht een groot deel van de granen in veevoeders vervangen kan worden door reststromen uit de voedingsindustrie. Daarnaast wordt gewerkt aan vernieuwing d.m.v. een samenwerking met het relatief nieuwe concept Kipster.

Na het verhaal van Karel van der Velden is het hoofdgerecht in buffetvorm geserveerd. Nadat het hoofdgerecht door iedereen is genoten, kwam de tweede spreker aan bod. Hedwig Boerrigter van Stichting Veldleeuwerik belichtte het onderwerp van de avond vanaf de kant van de akkerbouwers. De veehouderij kan een belangrijke rol spelen in het circulair maken van de akkerbouw. Mest speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien de akkerbouwers deze mest goed kunnen gebruiken. Belangrijke sleutelwoorden hierbij zijn maatwerk betreffende de mest en vertrouwen tussen akkerbouwers en boeren.

Na dit inspirerende verhaal was het tijd voor het nagerecht en de laatste spreker, Henk Flipsen van Nevedi. Hij vertelde over waar de co-producten in onze veevoeders vandaan komen. Over hoe wij trots mogen zijn op onze sector, maar hoe onze trots tevens afgezwakt wordt door de schandalen in het nieuws. Daarnaast benadrukte hij dat innoveren en vooruit kijken belangrijk blijft. Na deze presentatie, nam Noud Janssen het woord en bedankte de sprekers en Imke de Boer voor hun bijdrage aan het Inspiration Dinner. Na deze afsluitende woorden werd aan de borrel begonnen. Hierbij is nagepraat over de verschillende presentaties en andere zaken.

Onze sponsoren