hét platform voor vraagstukken op het terrein van dier, mens en omgeving

Terugblik NZV Social evening 13 april 2018

Op donderdag 13 april heeft de Social Evening in samenwerking met studievereniging "De Veetelers" plaatsgevonden met als thema Duurzame Ketenvorming. Vele NZV leden waren aanwezig en gelukkig waren er ook studenten die een avondje langer in Wageningen wilden blijven voor deze interessante avond.De avond werd geopend door Gé Backus, werkzaam bij Connecting Agri & Food, een organisatie met als doel het verbinden van ketenpartijen in de agri- en foodsector. Hij vertelde dat voor het verduurzamen van de ketens binnen de veehouderij, het belangrijk is dat de prijsdruk die opgelegd wordt door onder andere supermarkten en multinationals afneemt. Gé benadrukte dat de consument opzoek is naar producten met een beleving maar ook vooral naar lekkere producten.

De tweede spreker was Annechien ten Have, van beroep varkenshouder, akkerbouwer en biogasboer en raadslid van de Raad voor Dieraangelegenheden. Annechien benadrukte dat het belangrijk is waarde toe te voegen aan je product. Verbeterd dierenwelzijn is hierin niet voldoende en ook Annechien is van mening dat smaak hiervoor de gouden sleutel is. Annechien doet dit door zelf haar vlees op de markt te zeten onder de naam Hamletz, vlees dat afkomstig is van varkens gevoerd met lokaal geproduceerd lupine.

De laatste spreker was Wilbert Hilkens, directeur van Voordekost, een adviesbureau voor het optimaliseren van food en agriketens. Wilbert legt uit dat door ontwikkelingen als urbanisatie, de wereld van de consument verder weg is gaan liggen dan dat van de producenten op het platteland. In de wereld van de consument gaat eten een steeds grotere rol spelen in fashion en identiteit. Ketens kunnen hierop inspelen door middel van social media.

Aan het einde van de avond kwam de discussie snel op gang. Kritische bezoekers benadrukten onder andere dat het ‘naar eigen idee iets maken’ niet werkt en dat vanuit de consument gedacht moet worden. Het informatieve deel van de avond werd afgesloten met de boodschap dat verbinding binnen de keten meer op de voorgrond moet treden. Met deze boodschap in ons achterhoofd, kon iedereen lekker gaan na borrelen.

Ga naar deze pagina voor achtergrond informatie op het thema en om de presentaties van de sprekers te bekijken.

 


Terug naar het overzicht >