1 juli 2024

NZV excursie naar Nijsen company

Op 28 juni ging NZV op excursie naar Nijsen company in het Limburgse Veulen. We werden ontvangen door Karel van der Velden met koffie en Limburgse vlaai. Hij startte als accountmanager, maakte de overstap naar de verkoop en is nu gedreven actief als Business Development Manager.

Een boeiende presentatie met de ‘role of future livestock in future food systems’ als uitgangspunt. Reststromen van de voedselindustrie en de retail bevatten de hoogste kwaliteit graan, hoogwaardig vet, zijn smaakvol, goede kwaliteit suikers en goed verteerbaar. Het is de ‘kunst’ om deze producten te verzamelen, uit te pakken, te verwerken en opnieuw op te mengen tot een nutriënt rijk diervoeder. Voor de nutritionist die het in zijn eindproduct diervoeder meeneemt is het een ‘saai product’; het heeft een hele kleine variatie in gehalten, oftewel het is altijd hetzelfde! Dat deze productiewijze niet vanzelf gaat bewijzen de vele handen, ogen en oren die werken aan dit mooie circulaire voedingsproduct. Momenteel werken er 104 mensen voor Nijsen.

Opvallend is ook de keuze van Nijsen om zowel nationaal en internationaal bij de juiste organisaties aan tafel te zitten. Een rol die Karel van der Velden met veel passie verwoord en het zoeken naar Nederlandse woorden geeft zijn intensieve internationale betrokkenheid weer.

De rondleiding gaf een goed beeld wat er allemaal komt kijken bij deze vorm van circulariteit. Verbazingwekkend wat voor producten er allemaal opgehaald worden, vaak ook nog verpakt in retail verpakking.

(Nabije) toekomstige ontwikkelingen

  • Granen en ook soja zijn vervangbaar
  • Halvering CO2 foodprint varken
  • Wetgeving loop achter en vraagt veel tijd en energie
  • Wens voor meer groen gas geeft druk op reststromen
  • Data is key business

Een boeiende middag met een bevlogen spreker, maar ook ruimte voor inhoudelijke discussie. Uiteraard werd de middag afgesloten met een netwerkwerk borrel aangeboden door Nijsen company.

Onze sponsoren