31 mei 2018

Social evening “De veetelers” & NZV

Samen met de Discusciecommissie van studievereniging “De Veetelers” heeft de NZV een discussieavond georganiseerd op donderdag 31 mei 2018. De avond ging over ”Korte ketens in de AgriFood sector”. Korte ketens worden namelijk steeds populairder in Nederland en we konden qua kennis hiervan natuurlijk niet achterblijven.

Korte ketens tussen producent en consument, bijvoorbeeld in de vorm van boerderijwinkels, groentepakketten en boerenmarkten, zorgen ervoor dat de afstand tussen de boer en de consument (of tussen de koe en het pak melk in je koelkast, het is maar net hoe je er naar wil kijken) kleiner wordt. Deze verkleining kan o.a. leiden tot minder transport (en dus minder CO2-uitstoot) en tot betere afstemming tussen producent en consument, wat ook weer kan resulteren in minder voedselverspilling.

Binnen de kortere systemen hebben de boeren en consumenten de prijs beter in de hand en hebben de boeren dus ook beter de kans om hun boodschap en hun visie over te brengen op de consumenten. De sprekers Abel Jan Brand, Gert Jan Wieringa en Dick van Oisterwijk hebben hier tijdens de avond veel over verteld!

Abel Jan Brand is een expert die een introductie heeft gegeven over korte ketens en ons bekender heeft gemaakt met dit begrip. Gert Jan Wieringa is oprichter van Veld en Beek in Doorwerth (en tevens oud- veeteler!), hij is ingegaan op zijn onderneming in relatie tot korte ketens. De laatste spreker Dick van Oisterwijk is ingegaan op zijn eigen onderneming, het Leifde Ei.

Onze sponsoren