14 mei 2022

Symposium Archaeopteryx 12 mei 2022: World’s Most Wanted

Op 12 mei 2022 hield veterinaire studievereniging voor vogels & bijzondere dieren aan de faculteit diergeneeskunde te Utrecht, Archaeopteryx, haar jaarlijkse symposium. Het symposium stond dit jaar volledig in het thema van (de impact van) handel in dieren, 7 sprekers spraken over de handel in vogels en bijzondere dieren.

De dag is om 13.00 uur begonnen met een interessant introductiepraatje door dagvoorzitter, dierenarts en ethicus Frans Stafleu. Door handel in (bijzondere) dieren direct in een economisch, ecologisch en ethisch kader te schetsen werd te toon gezet. Om 13.30 begon Jamie Bouhuys, werkzaam bij de NVWA, zijn lezing waarin hij allerlei aspecten van de handel in wilde diersoorten belichte. Zowel de wettelijke kaders als praktische zaken wist hij door zijn uitgebreide ervaring met dierhandel in Zuidoost Azië toe te lichten. Doordat Jamie hands-on ervaring heeft en in verschillende functies en bij verschillende instanties met betrekking tot handel heeft gewerkt kon hij een uniek perspectief bieden.

Frettendierenarts Hanneke Roest volgde om 14.30 met een lezing over gezondheid bij Fretten. Veel dierenartsen en eigenaars hebben moeite met het herkennen van ziekte bij fretten, waardoor veel dieren (onnodig) lang met allerlei ziekten rondlopen. Ze wist het thema te raken door te vertellen over een nieuw systemisch coronavirus die via de frettenfokkerij & -handel de afgelopen jaren vrijwel alle fretten in NL heeft weten te bereiken.

Na een korte pauze zijn we om 15.45 verder gegaan met een lezing van wildlife dierenarts Maaike de Schepper, die haar ervaring met human-wildlife conflict en met stroperij toelichtte. Maaike is werkzaam in Afrika en was hierom online aanwezig, maar de lezing heeft er zeker niet onder geleden. Zowel de diergeneeskunde bij stroperijslachtoffers als het managen van wildparken zijn aan bod gekomen. Ook de structuur achter de georganiseerde handel in wilde dieren(producten) is doorgesproken in een samenhangend geheel.

Om 16.45 kwam specialist in visziekten van de Universiteit van Wageningen Olga Haenen ons meer vertellen over hoe handel in vissen allerlei ziekten de Nederlandse wateren heeft binnengesleept. Er werd veel verteld over de verschillende ziekten die op dit moment rondgaan in de Nederlandse binnenwateren en er werd perspectief voor de toekomst geboden.

Als volgende sprak Sander Bauer over de ethiek, impact en regelgeving omtrent het houden van (gif)kikkers als huisdier. Doordat Sander zich vooral richtte op de ethiek ontstond er een interessante discussie met het publiek en met dagvoorzitter Frans Stafleu, waarbij ook de meest kritische vragen niet werden vermeden.

De lezingen werden afgesloten door Winny Weinbeck met een lezing over problematiek bij vogels door handel. Ook heeft ze uitgebreid stilgestaan bij het werk van de United For Wildlife Taskforce, welke zich bezighoudt met de handel in allerlei wilde diersoorten. Winny is papegaaiengedragstherapeut die zich actief inzet voor het bestrijden van illegale dierenhandel, waardoor ze een unieke invalshoek had.

Om 21.15 hebben we een loterij gehouden waarbij we als hoofdprijs een exclusieve tijgerworkshop bij Stichting Leeuw mochten weggeven!

Na een drankje en een momentje om na te praten was het symposium rond 22:00 ten einde.

Kortom, een zeer geslaagd symposium die zeker voor herhaling vatbaar is. Het volgende jaarlijkse symposium zal plaatsvinden op 3 mei 2023, save the date!

Bron: Veterinaire Vereniging voor Vogels en Bijzondere Dieren

Onze sponsoren